Gyártócsarnok

A gyógyszergyártási folyamat alapvető része a hatóanyag (alapanyag) előállítása, amely kémiai technológiai lépések sorozatából áll. Ennek megvalósítása történik a gyártócsarnokokban.

A gyártás során, kémiai műveletekkel közbenső termékek sorozatát (intermediereket) állítanak elő és utolsó lépésként a végterméket kapják.

A gyártási technológiák lehetnek szintetikusak (tiszta kémiai folyamat), természetes anyagokat feldolgozóak (növényi, állati), fermentáció (biológiai művelet), és ezek kombinációja.

Minden fent említett technológiát megvalósító gyártó berendezést, gépsort tartalmazó csarnokot tervezett már.

A gyógyszeralapanyag gyártásra jellemző, fontosabb önálló műveleti egységek:

  • autokláv, kondenzátor, szedő készülékcsoport (keverés, hőtechnikai műveletek),

  • szűrő egységek (centrifuga, dobszűrő, tálcás szűrő, stb.)

  • szárító egység (tálcás, levegős vagy vákuumszárítók, fluid-szárítók, kevertágyas szárítók stb.).

A gyártócsarnokba a vegyipari műveletekhez szükséges gépek, berendezések, készülékek kerülnek telepítésre. Általában a szakaszos műveletek a jellemzőek, de terveztünk folyamatos gépsorokat is.

A csarnokok legalább kétszintesek. A három főszintes elrendezés a gazdaságos helykihasználás és a gravitációs anyagmozgatás miatt előnyös.

Az eddig tervezett gyártócsarnokok a 100 m2 alapterülettől 5000 m2 beépített szint-területig terjednek. A csarnokok lényeges alkotórészei a közmű, energiaellátó-rendszerek és a szellőző berendezések.

Az építészeti, szerkezeti kialakítások is változóak. Lehetséges a tiszta vasbetonvázas és vasbeton szintes, acélszerkezetű és födémű, valamint a kombinált megoldás.

Az általunk tervezett gyártócsarnokok tűzvédelmi, egészségvédelmi, biztonságtechnikai szempontból az illetékes hatóságoknak megfeleltek.

Az igényes, emberi tévedéstől mentes, a GMP követelményeknek és a minőségirányításnak megfelelő gyártást korszerű folyamatirányító rendszerrel lehet jól megvalósítani. Több, általunk tervezett folyamatirányító számítógéppel vezérelt gyártósor üzemel az országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük