Raktárak

A logisztika fejlődésével a raktározás is jelentős fejlődésen ment keresztül. A tárolt anyagok sokfélék, értékük és veszélyességük különböző. Ezzel párhuzamosan a létesítményekkel szemben támasztott igények és követelmények is megnőttek.

Ha viszonylag kis alapterület áll rendelkezésre, akkor magas raktár javasolt, speciális rakodó gépekkel.

Hűvös, hűtött raktárak esetében figyelni kell arra, hogy a tárolt termékek közel állandó (5 °C) hőmérsékletet igényelnek. Ebben az esetben még a be- és elszállító eszközt is meg kell vizsgálni.

A stabilitás tárolókban, a vegyületeknek hosszú hónapokon, éveken át állandó (1°C) hőmérsékleten és páratartalom mellett kell lenniük.

Ugyancsak fontos a páratartalom kezelése a papírok raktározásánál is. Például az archívumoknál, csomagoló-anyagoknál, könyvtárakban.

Különleges felügyeletet, védelmet kíván a kábítószer tartalmú gyógyszerek raktározása. A védelem adott esetben oly mértékű lehet, hogy a lőfegyver és lőszer tárolásáról is gondoskodni kell.

A vegyszerek, oldószerek, gázok raktározása nagy körültekintést és odafigyelést kíván. Lehetnek föld feletti, föld alatti, fedett, nyitott, ill. zárt tárolók és tartályok. A tervezőnek pontosan ismerni kell a tárolni kívánt anyag mennyiségét, robbanáspontját, éghetőségét, védőtávolságát és környezetét.

A raktár-technológiának kell foglalkoznia a helyiség mérete és klímája mellett, a polcok és a raktárban működtetett szállító és felrakó gépek kiválasztásával, azok tárolásával, karbantartásával.

A vegyiparban és a gyógyszeriparban kiemelkedő fontosságú a termékek pontos azonosítása, nyilvántartása az esetleges keveredés elkerülése miatt. A mai korszerű technika lehetővé teszi a raktározott anyagok számítógépes nyilvántartását. Így könnyebb a termékek azonosítása és megelőzhető a keveredés.

Természetesen a fenti igények szinte soha nem egymagukban, hanem kombinálva jelentkeznek. Ezek mellett figyelembe kell venni a raktárakban dolgozók szociális, irodai igényeit, a gépjárművezetők pihenőjét, esetleg pénztárat, annak összes előírásával.

Ezeket a követelményeket elégítik ki azok a raktárak, melyeket Társaságunk Magyarországon és külföldön tervezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük