Laborok

A vegyipar és finom vegyipar a kutatásnál, a gyártásközi vagy gyártás utáni ellenőrzésnél használ kémiai, biológiai, fizikokémiai és fizikai laboratóriumokat, melyek mérete a néhány négyzetméteres analitikai laboratóriumtól egészen a több száz négyzetméteres pilot üzemig terjedhet.


Ezek a mai követelményeknek megfelelően csak folyamatos szellőztetés mellett alakíthatók ki. A laboratóriumok között lehetnek olyanok, ahol a levegő tisztaságára is komoly előírásokat kell betartani. Ez, az erősebb légszűrés mellett, állandó légnyomás különbséget igényel. (Ide a laboránsok is csak ruhaváltás után esetleg csak szkafanderben léphetnek be.)

A laboratóriumokban a munka legtöbbször vagy a vegyifülkében vagy a fixen telepített laboratóriumi asztalon folyik. A munkához többféle közmű kiépítésére is szükség lehet (víz-csatorna, vákuum, préslevegő, gázok, desztillált víz stb.).

Több, általunk tervezett analitikai laboratóriumban lévő készülék számítógép vezérléssel működik.

Vannak nagyon speciális műszerekkel működő laboratóriumok is. Ilyen például a nagy mágnesekkel dolgozó NMR vagy a tömegspektrométer.

Elsősorban a kémiai laboratóriumokban szükséges a kétirányú menekülés biztosítása valamint a vész- és szemzuhany, mint beépített vizes berendezési tárgy. A laboratóriumokhoz mindig kapcsolódik raktár, szociális blokk és iroda.

Magyarországon és az ország határain kívül számos, Társaságunk által tervezett és kivitelezett laboratórium működik, melyek mérete a tíz négyzetméteres hormonlabortól a több száz négyzetméteres preparatív laborig terjed.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük